Polozelené čaje – Oolongy

Oolong (polozelený čaj) je čaj částečně oxidovaný. Dle stupně oxidace a následného pražení se v této kategorii můžeme setkat se širokou paletou čajů – od velice jemných, téměř zelených moderních oolongů, po dosti tmavé a silněji pečené čaje (tradičnější). Obecně se jedná o čaje velmi aromatické, kvalitnější sorty poskytnou velký počet nálevů a jsou velice vhodné k přípravě stylem kung fu cha. Čaje typu oolong prodělaly během posledních dvaceti až třiceti let poměrně dramatický vývoj a náhled na charakter a chuťový standard i těch nejslavnějších a nejstarších tříd prošel dosti značnými změnami, proti tradičním pečeným čajům se do popředí dostaly oolongy pečené jen velmi lehce. V naší nabídce naleznete čaje z obou těchto kategorií, na své si tedy příjdou jak milovníci čajů tradičních, tak i příznivci zelenějších moderních oolongů. V naší nabídce můžete najít jak oolongy z tradičních oblastí Číny či Taiwanu, tak i raritní oolongy z Japonska či Koreje.

Balhyocha – korejský oolong

Částečněoxidované čaje (v Koreji též zvané žlutý čaj – Hwangcha) z drobných lístků v údolí Hwagae divoce rostoucích čajovníků mají kromě své naprosto specifické chuti také velmi příjemné a hřejivé účinky.

  • 2011 Hwagae Uricha (tongecha)

Výtečný “žlutý čaj” lisovaný do podoby koule pocházející z organických zahrad nedaleko pohoří Jirisan. Producentem tohoto čaje je Cho Yun Suk. Nálev je žlutooranžové barvy, silně aromatický, v jeho chuti je stejně jako ve vůni suchého i spařeného listu až neuvěřitelně výrazný tón čokolády, celkový charakter nálevu je spíše hutnější, tmavší a hřejivý. Ideálni zralosti dosáne tento čaj během 3 let, je však výtečný už nyní.


Čínské oolongy – Dan Cong oolongy

Dan Cong [tan cchung] oolongy patří mezi nejoblíbenější a současně i nejzajímavější čínské čaje vůbec. Jejich jedinečnost souvisí zejména s kultivarem, z nějž jsou tyto čaje sklízeny. Všechny Dan Cong oolongy jsou totiž produkovány z kultivaru Shui Xian. Ten, podobně jako mnohé jiné staré a tradiční kultivary, je geneticky proměnlivý. To znamená, že pokud tento kultivar vysadíme v novém prostředí, obvykle se ujme, ale vlivem prostředí si vyvine vlastní, nový charakter. Jméno Dan Cong znamená “jeden strom”. To je další důležitý aspekt – v dřívějších dobách byly tyto čaje sklízeny vždy z jediného konkrétního stromu. Vzhledem ke genetické proměnlivosti kultivaru skutečně každý takovýto oolong chutnal více či méně jinak než všechny ostatní. S takovými čaji se však dnes setkáme jen velmi zřídka, v současnosti smí být produkovány z klonu jediného původního mateřského stromu. Charakteristickým rysem těchto čajů je pak velký, celiství, lehce pokroucený list, nižší míra oxidace (asi 30–40 %) a nízký stupeň pečení.
  • 1999 Wu Dong Bai Ye Dan Cong (Bílý list)

Kompletně ručně sklízený, zpracovaný i pečený oolong produkovaný z jarní sklizně 1999 ve vnitřní části Wu Dong Shan. Ve vůni suchého listu se objevuje typická kombinace těžších květových a medových tónů s tóny vzácných dřev a sušeného ovoce. Nálev je medově zlatavý, jeho vůně je příjemně těžší, krásně snoubící charakter kultivaru a archivních čajů. Chuť nálevu je velmi čistá, hladká, ušlechtilá a komplexní, pro tento čaj naprosto charakteristická, snoubící typický květově těžší tón s tóny tmavého medu a tóny sušeného ovoce a vzácných dřev, přecházející do ušlechtilé, dlouze doznívající dochuti.


  • 2013 Mi Lan Dan Cong AA (Medová orchidej)

Ručně sklizený, zpracovaný a pečený Dan Cong oolong z jarního sběru. Ve vůni suchého listu se objevuje typická kombinace  těžších květových a medových tónů. Nálev je medově zlatavý, chuť je příjemně silná, charakteristická pro varietu Mi Lan, snoubí se v ní těžší květový tón s tóny tmavého medu a borovicové pryskyřice. Čaj je nemáchaný a lístky pochází z jediné zahrady.


  • 2013 Da Wu Ye Dan Cong AAA (Velký černý list)

Špičkový a v Evropě téměř neznámý středně pečený Dan Cong oolong. Vzhled listu i chuť a aroma nálevu vykazují všechny typické znaky čaje sklízeného ze starých stromů ve vyšší nadmořské výšce. Jasně zelenkavý nálev květové vůně je příjemně silné a bohaté, zároveň však velmi kultivované sladce ovocnou chuti s tóny květů a medu.


  • 2012 Song Zhong Dan Cong (Fénix z dynastie Song)

Precizně zpracovávaný oolong vysoké kvality. Nálev je příjemně a až nezvykle silný a hladký, s bohatou ovocně květinovou chuti s typickým povidlově sladkým tónem a výraznými tóny li-chi. Song Zhong Dan Cong oolongy patří mezi nejcennější a nejvzácnější Danc Cong oolongy.


  • 2013 Ya Shi Dan Cong Lao Cong, Single Bush (Vůně kachního trusu)

Ručně zpracovaný velmi lehce pečený oolong produkovaný z kultivaru Ya Shi Feng Huang Shui Hsien. Ve vůni suchého listu se objevuje typická kombinace ovocných a květových tónů. Nálev je zlatavý, jeho vůně je příjemně těžší, květinová se stopou pomerančového medu, typická pro daný kultivar. Chuť nálevu je velmi čistá, hladká, nesmírně ušlechtilá a komplexní, snoubící typický květově svěží tón s tóny ovocnými (pomelo, li-či), stopou pomerančového medu, přecházející do ušlechtilé, dlouze doznívající dochuti.


  • 2013 Zhi Lan Dan Cong Lao Cong, Single Bush (Vůně orchidejí)

Ručně zpracovaný velmi lehce pečený oolong produkovaný z kultivaru Zhi Lan Feng Huang Shui Hsien. Ve vůni suchého listu se objevuje typický těžší květový tón se stopou tónů tmavého ovoce a medu. List je drobnější a velmi pevně svinutý, jeho vzhled a zejména barva se žlutozlatým a fialovým nádechem jednoznačně dokládá původ ze starého stromu a vyšší nadmořské výšky. Nejlepší nálevy přicházejí až při čtvrtém až šestém zalití. Chuť nálevu je velmi čistá, hladká, nesmírně ušlechtilá a komplexní, snoubící typický květově těžší tón s tóny ovocnými, stopou vařených jedlých kaštanů, tmavého medu a třtinového cukru.


  • 2013 Song Zhong Dan Cong (Fénix z dynastie Song)

Kompletně ručně sklízený, zpracovaný na dřevěném uhlí středně silně pečený oolong produkovaný z vybraných starých stromů a jediné jarní sklizně z kultivaru Song Zhong Feng Huang Shui Hsien. Ve vůni suchého listu se objevuje kombinace těžších květových, svěžích ovocných a medových tónů. Nálev je medově zlatavý, jeho vůně je příjemně těžší, medově květová a sladce ovocná. Chuť nálevu je příjemně silná, snoubící typický květově těžší tón orchidejí s tóny ovoce li či, květového medu a tóny vzácných koření, přecházející do dlouze doznívající dochuti.


Čínské oolongy – oblast An Xi

Oblast An Xi [an si] (nachází se na jihu provincie Fu Jian) je proslavena produkcí špičkových oolongů. Pro tyto čaje je charakteristický především způsob zpracování. Čaj je po procesu zavadnutí protřásán, čímž se list naruší a začne oxidovat. Zahřátím na teplotu okolo 240°C se pak oxidace zastaví (tradičně na pánvi, u nižších tříd pak ve strojových sušičkách). Následně je list svinut do malých „granulek“, které jsou pro An Xi oolongy zcela typické, a pečen (míra pečení i oxidace se již u každého čaje liší).
  • 2013 Ben Shan Oolong

Tradičně oxidovaný a na zakázku středně pečený Ben Shan oolong z ceněné oblasti vnitřního An Xi produkovaný z méně známého kultivaru Ben Shan. Ve vůni suchého listu se objevuje typický svěže květový tón doplněný stopou čerstvé cukrové třtiny, smetany a skořice. Nálev je nefritově zelený se zlatavým nádechem, jeho vůně je výrazně kořeněně květinová, typická pro daný kultivar. Chuť nálevu je velmi čistá, hladká, příjemně těžší, květová s tónem perníkového koření, tropického ovoce, stopou smetany a cukrové třtiny, přecházející do ušlechtilé, dlouze doznívající dochuti.


  • 2013 Se Zhong Mao Xie (ochmýřený krab)

Velmi příjemný světlý oolong produkovaný z podzimní sklizně v okolí vesnice Da Ping, považované za původní a nejtradičnější místo produkce tohoto čaje. Ve vůni suchého listu dominuje typická výrazná květovost se stopou čerstvé cukrové třtiny. Nálev je zlatavě zelenavý, jeho vůně plně koresponduje s vůní suchého listu, trošku se v ní však projevuje kořeněnost a citrusový podtón. Chuť nálevu je velmi čistá, typicky výrazně květová se stopou huang zhi, citrusových tónů a stopou smetany, přecházející do svižné, středně dlouze doznívající dochuti.


  • 2013 Long Juan Tie Guan Yin 

kompletně ručně sklízený i zpracovaný oolong produkovaný z jarní sklizně v jedné z nejlepších a nejcenějších oblastí produkce Tie Guan Yin. Ve vůni suchého listu se objevuje lehce navinulý tón zralého tmavého ovoce se stopou květů a bezu. Nálev je zlatavě zelenavý, ve vůni se projevuje určitá kultivovaná svěžest a květovost. Chuť nálevu je velmi čistá, hladká nesmírně bohatá a ušlechtilá, těžší, s tóny zralého ovoce, stopou medu, povidel a koření, přecházející do ušlechtilé, dlouze doznívající dochuti.


Čínské oolongy – pohoří Wu Yi

Pohoří Wu Yi Shan (provincie Fu Jian) je proslulé produkcí tradičních útesových oolongů (Wu Yi Yan Cha), které se vyznačují poměrně silnou oxidací (okolo 50%] a výrazným pečením. Jedná se o oolongy tmavého charakteru, list bývá poměrně velký, volněji rolovaný. Tradičně zpracované čaje by pak měly být pečeny na dřevěném uhlí (v čaji je pak patrná „stopa ohně z dřevěného uhlí“) a musí být produkovány z tradičních kultivarů.
  • 2012 Bai Ji Guan AAA Grade (Bílý kohoutí hřebínek)

Mimořádně vzácný a v této podobě raritní Wu Yi oolong produkovaný kompletně ručně ve vnitřním Wu Yi, v nadmořské výšce 600 metrů a ručně pečený na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva. Nálev nesmírně bohaté a ušlechtilé nasládlé chuti s dominantními ovocnými tóny a stopou medu. Zcela výjimečná šance ochutnat autentický Bai Ji Guan nejvyšší kvality.


  • 2011 Xiao Hong Bao AAA (Malé šarlatové roucho)

Silněji pečený špičkový oolong z Wu Yi, který není v našich končinách příliš znám. Kompletně ruční zpracování a pečený na tvrdém dřevě.V nálevu se mísí chutě kakaových bobů a  tropického ovoce.


  • 2012 Da Hong Bao AA (Velké šarlatové roucho)

Středně silně pečený oolong ze zahrady která leží 600metrů nad mořem a nachází se ve vnitřní části Wu Yi. Čaj byl kompletně ručně zpracováván a pečen na dřevě z tvrdého ovocného dřeva. Středně dlouhý tmavě zelené až hnědý list je lehce twistovaný. Nálev je temný až balzamický, s tóny vzácných dřev, ohně a kakaa. Po několika okamžicích se rozestupuje do palety sladkých květových tónů, které tvoří dominantu chuti i dochuti.


  • 2012 Huang Guan Yin AA (Žlutá bohyně milosrdenství)

Tento útesový oolong z vnitřní části Wu Yi je středně oxidovaný a byl 10 hodin pečen na dřevěněném uhlí z tvrdého ovocného dřeva. Má středně dlouhé, lehce pokroucené a twistované lístky. V omamné vůni dominují hrozinky, angrešt a kiwi V nálev je cítit muškát, med a pečením mírně zastřený a zakulacený osmantusový tón.


  • 2012 Huang Mei Gui AAA (Zlatá růže)

Huang Mei Gui je relativně nový kultivar, jehož pěstování začalo v roce 2002. Tento čaj pochází ze zahrady ležící 800 metrů nad mořem (většina nimi nabízených Wu Yi oolongů pochází ze zehrad kolem 600 metrů nad mořem.) ve vnitřní části Wu Yi. Ve vůni můžeme cítit kakaový tón, přecházející do výrazně sladkého tónu sušených okvětních lístků žluté růže, rybízové marmelády a osmantu.


Hanhakoucha – japonský oolong

Japonsko je proslulé především svými zelenými čaji a jakékoli jiné způsoby zpracování jsou v této zemi spíše raritou. Najdou se však producenti, kteří rádi experimentují. Výsledky těchto pokusů se pak občas dostanou až do naší nabídky.
  • 2010 Hanhakoucha Choucho Gokuchanin

Raritní japonský čaj z kultivaru Sayamakaori ručně zpracovaný na způsob čínských útesových oolongů. Suché lístky mají příjemně pečenou nasládlou vůni, nálev je tmavě oranžové až okrové barvy, chuť je příjemně nasládlá, velmi plná a překvapivě hladká až krémová s tóny kakaa a čokolády, přítomné jsou i tóny ovocné. Produkce oolongů nemá v Japonsku příliš velkou tradici, jedná se o velmi zajímavý experiment pana Hirumy (Gokuchanin), který rozhodně stojí za ochutnání.


  • 2013 Hanhakoucha Maiko

Výtečný oolong z věhlasné horské oblasti Honyama v Šizuoce z kultivaru Benifuuki, který byl určen právě na výrobu oxidovaných čajů a byl vyšlechtěn v Japonsku z původně ássamského poddruhu. Tento kultivar také vyniká díky svým prospěšným zdravotním účinkům. Čaj vyrobila na své farmě paní Masumi, která se pravidelně účastní prestižních čajových soutěží. Čaj je zpracovaná jako celolistový s viditelným obsahem drobných, stříbřitých tipsů, je více oxidovaný a má krásný, zlatooranžový nálev s nádherným, vyzrále nasládlým medově květinovým aroma s hlubšími tóny zralého ovoce.


  • 2013 Hanhakoucha Youko

Velmi zajímavý oolong z věhlasné horské oblasti Honyama v Šizuoce z kultivaru Benifuuki, který byl určen právě na výrobu oxidovaných čajů a byl vyšlechtěn v Japonsku z původně ássamského kultivaru. Tento kultivar také vyniká díky svým prospěšným zdravotním účinkům. Čaj byl vyroben na farmě paní Masumi, která se pravidelně účastní prestižních čajových soutěží. Čaj má jasný, světle zlatooranžový nálev s výraznějším pečeným aroma a jemně čokoládovámi a dřevitými tóny.


Taiwanské oolongy

Za dob vlády dynastie Qing (1796–1895) bylo na Taiwan dovezeno několik odrůd čajovníku z pevninské Číny, převážně z provincie Fujian (do té doby se zde pěstoval pouze čaj nevalné kvality). Díky postupnému vývoji vlastních technik zpracování a šlechtění vlastních odrůd se zde začal produkovat čaj velmi vysoké kvality a svébytného charakteru. V naší nabídce naleznete špičkové oolongy od Stéphane Erlera, autora Tea Masters blogu (zájemcům o taiwanskou čajovou kulturu doporučujeme tento blog navštívit!). Najdete mezi nimi jak moderní vysokohorské (Gao Shan) světlé čaje, tak tradičně zpracované Hong Shui (pečené na dřevěném uhlí) oolongy, taiwanskou specialitu Mei Ren (čaje z lístků napadených drobným hmyzem Empoasca formosana) a několik dalších specialit. U všech těchto čajů je samozřejmostí kompletní ruční zpracování.
  • 2012 Wen Shan Bao Zhong, Subtropical Forrest

Lehce oxidovaný a téměř nepečený oolong z oblasti Wen Shan, který se na rozdíl od většiny taiwanské produkce nepěstuje ve vysokohorských oblastech. List bývá jen velmi lehce rolován, podobně, jako jsme zvyklí například u tradičních oolongů z Wu Yi. Tento konkrétní čaj je vyroben z lístků kultivaru Chin Shin sklizených na zahradě, která se nachází v subtropickém lese. V chuti nálevu se krásně projevuje zpracování čaje a též místní příroda a podmínky, nalezneme zde výrazný tón květový a tóny čerstvé trávy.


  • 2009 Hong Shui, Dong Ding (Červená voda z Dong Ding)

Oolong z velmi ceněné oblasti Dong Ding zpracovaný zcela tradičně metodou Hong Shui. Silněji oxidované lístky kultivaru Chin Shin byly pozvolna pečeny na dřevěném uhlí. Sklizeň v polovině září, jedna z nejceněnějších lokací v okolí vesnice Feng Huang. Tento čaj je velmi vhodný k přímé spotřebě i l další archivaci. Ze začátku výraznější pečenost se postupně přeměňuje v usedlejší ovocně nasládlé tóny. Nálev je velice bohaté chuti s výraznými perníkovými a kořeněnými tóny a s bohatou, ušlechtilou dochutí.


  • 2011 Hong Shui, Shan Lin Shi (Červená voda z Shan Lin Shi)

Gao Shan oolong z kultivaru Chin Shin ze zahrady v pohoří Shan Lin Shi (1500 m. n. m.). Po přerušení oxidace byly lístky pečeny na dřevěném uhlí. Tento krok zcela mění celkový charakter čaje, pečení je zcela nepřehlédnutelné již v tmavší barvě lístků. V chuti se objevují tmavší ovocné tóny, stopa různých koření a v neposlední řadě je zde patrná těžko popsatelná stopa ohně. Takový čaj je velmi zajímavý jak k okamžitému popíjení, tak vhodný k případné archivaci.