Zelené čaje

Čaj, u kterého neproběhla prakticky žádná oxidace. Aby k ní nedošlo, je nutné lístky utržené z keře co nejrychleji zahřát. V Číně je tradičním způsobem zastavení oxidace zahřátí na kovové pánvi, v Japonsku se zastavení oxidace provádí vodní párou. Tyto čaje, jak již název napovídá, si zachovají zelenou barvu lístku, jsou svěží a dosti povzbuzující. Jedná se o kategorii velice rozmanitou, jednotlivé čaje se různí metodou dalšího zpracování, použitým kultivarem a samozřejmě také oblastí sklizně. To vše se velmi zásadně podepisuje na výsledném vzhledu, vůni i chuti čaje.

Zelené čaje – Čína

  • 2014 Hainan Bai Sha Lu

Velice zajímavý propařovaný (Zheng Qing) zelený čaj z provincie Hainan. Rovnoměrně sekaný list pochází z první letošní sklizně, která je zároveň nejlepší sklizní v roce. Čaj je příjemně těžšího charakteru, chuť je lehce ovocně nasládlá a velmi výrazná a plná s příjemnou stopou čerstvé svěžesti.

  • 2014 Long Jing (Dračí studna)

Long Jing, jeden z nejznámějších čajů na světě, se produkuje ze stejnojmenného kultivaru a jeho domovinou je malebná horská oblast na jihozápad od Západního jezera Xi Hu (provincie Zhejiang). Tradiční ruční pečení má na svědomí typickou vůni, ve které jsou přítomné pečené kaštanové či ořechové tóny a zároveň, obzvláště u čajů čerstvých, příjemné svěží tóny ovocné. Chuť je velice výrazná, plná, komplexní a lehce nasládlá, nechybí zde ani typický velice dlouhý a příjemně sladký aftertaste. Nabízíme celkem tři různé varianty tohoto čaje, vybrat si můžete ze dvou místních variant – čaje z Shi Feng mají výraznější pečené tóny, čaje z Weng Jia Shan jsou naopak sladší a ovocnější.

2014 Long Jing Shi Feng AA+; 2014 Long Jing Shi Feng AAA; 2014 Long Jing Weng Jia AAA

  • 2014 Yi Liang Bao Hong AAA

Starobylý a tradiční zelený čaj s historií sahající více než 1200 let zpět až do časů dynastie Tang. Tento čaj se pěstuje pouze v zahradách na svazích hory Bao Hong, na níž se nachází také klášter. Mniši tohoto kláštera kdysi tyto čajové zahrady založili, a to z čajovníků přivezených sem jako dar mnichy z Fu Jianu. Čajové zahrady se rozkládají v nadmořské výšce 1500 – 1600 metrů. Čaj je zpracován velmi podobně jako slavný zelený čaj Long Jing.

  • 2014 Gao Shan Qing Zhen AAA

Nádherný zelený čaj sklízený v nadmořské výšce přes 1300 metrů. Sklizeň probíhá pouze jednou v roce a to jen několik dnů. Sběr letošní sklizně proběhl začátkem března. Sklízí se pouze tips a křehké lístky té nejvyšší kvality. Vysokohorský čaj s příjemně vyváženou chutí.

  • 2014 Gao Shan Jade Bamboo Shoots AAA

Vysokohorský zelený čaj sklízený v nadmořské výšce přes 1400 metrů. Čajové lístky se sklízí jednou ročně, letos tomu bylo začátkem března. Čajové lístky připomínají bambusové výhonky, nebo například čaj Lu Xue Ya (Zelený sníh).

  • 2014 Ai Lao Gao Sha Lu Xue Zhen AAA

Krásný a poměrně atypický čaj sklízený v nadmořské výšce přes 2000 metrů. Lístky jsou zpracovány zvláštním způsobem a čaj tak svým charakterem stojí na pomezí čaje zeleného a bílého. Zastavení oxidace na pánvi probíhá při nižší teplotě a krátké pečení je střídáno přibližně s dvěma hodinami odpočinku. Tento proces se opakuje, dokud není oxidace úplně zastavena. Čaj je tvořen převážně tipsy, kvalita i charakter tohoto čaje jsou zcela mimořádné.